Så här tycker Feministiskt initiativ att vi ska klara zombieapokalypsen

Feministiskt initiativ får dagligen mejl om alla möjliga sakfrågor från eldsjälar runt om i landet. Eldsjälen Herman som driver bloggen Zombieöverlevnad har gjort en partiutfrågning som handlar om precis det som bloggen handlar om. Feministiskt initiativ var inte listade i blogginlägget men självklart svarar vi även på dessa frågor.

1. Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?
Med anledning av de senaste årens ökade naturkatastrofer runt om i landet är det tydligt att katastrofberedskapen kommer att behöva stärkas inför framtiden. Vi ser gärna att Smittskyddsinstitutet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tar fram ett förslag för vad som bör förbättras. För tillfället har MSB bedömt att sannolikheten för ett zombieutbrott är låg och att Sveriges befolkning istället ska vara väl förberedd inför oväntade händelser.

2. Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?
Zombies ses generellt som långsamma varelser. Nu för tiden porträtteras zombies som snabbare varelser och även kännande varelser (dock väldigt sällsynt).

I de fall där zombies är ett hot mot övriga varelser ligger hotet snarare i att de är uthålliga och smittsamma. Då gäller det att vara väl förberedd enligt rekommendationer från Smittskyddsinstitutet och MSB.

I de fall där zombies är kännande varelser och inte utgör ett hot mot övriga varelser bör vi se över vilka rättigheter en zombie kan tillgodogöra sig för att bli en del av övriga samhället. Då ser vi gärna att Migrationsverket får ett uppdrag i linje med det vi anser om uppehållstillstånd för papperslösa: stötta nyanlända i frågor som rör arbete, bostad och utbildning.

3. Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före griftefridslagen?
Zombies må vara döda men de är ändå levande döda, vilket de visserligen inte kan rå för. Nödvärnsrätten går före griftefridslagen.

4. Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?
Ingen person ska behöva känna sig otrygg eller oförberedd inför en zombiekatastrof. Avdragsgilla tjänster är något som i större utsträckning gynnar hushåll som har det bättre ställt än genomsnittet. Feministiskt initiativ vill avskaffa både RUT och ROT av samma anledning.

Om en zombiekatastrof dessutom leder till en apokalyps är det av högsta prioritet att så många människor som möjligt överlever. I den värld som målas upp efter apokalypsen kommer vi att ha ännu större behov av en bred och varierad kunskap som olika människor med olika bakgrund har. Därför ligger det på statens ansvar att zombiesäkra samtliga hushåll.

Läs hela partiutfrågningen av Herman från bloggen Zombieöverlevnad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *